Site icon МегаЗнайка

Стрітення, громниці, зимобор – 15 лютого (за В.Скуратівським)

Зі Стрітенням пов’язували надії на весну. Вважалося, що в цей день зустрічається зима з літом. З цього приводу казали: “Прийшла громниця – зимі половиця”, оскільки “В цей день лютий до березня приїхав”.

На честь Стрітення в церквах робили відправи, святили воду й свічки. Побутувало повір’я, що “громниці” (посвячені свічки) вельми помічні від грому. Їх спеціально тримали в господарствах, і коли надходила гроза, то запалювали, щоб “грім хати не підпалив”, а також давали в руки тим, хто помирав, коли читали відхідну. Посвяченою в цей день водою лікували хворі місця й пристріт. Навіть чумаків, які вирушали в далеку дорогу, господар, давши хліб та сіль, скроплював стрітенською водою, а також волів та мажару, приказуючи: “Боже, тобі поможи!”

Кожен господар на Стрітення ретельно спостерігав за погодою, оскільки, як уже мовилося, зустрічаються зима з літом.  Найбільш завбачливі навіть складали прогностик на кожну годину дня.

Якщо під вечір потепліло, то вважалося, що літо перемогло, а тому “зима йде туди, де було літо, а літо йде туди, де була зима”. Відтак примхи природи народжували численні прислів’я й прикмети.

За матеріалами: В.Скуратівський “Місяцелік: Український народний календар”. – Київ “Мистецтво”, 1993, с. 192-193

Поділіться з друзями:

FacebookViberTelegramMessengerSkypeEmailTwitterShare
Exit mobile version