Зміст сторінки
Що робити, щоби зберегти відмінній зір, які правила харчування допоможуть зберегти зір – про це у нашій статті.
Як збергти гострий зір?
Синдром зорової втоми
Зір – особливий дар природи, який відповідає за візуальне сприйняття навколишнього середовища. Сьогодні близько 80% всієї інформації, значення якої постійно зростає, ми сприймаємо за допомогою зорового аналізатора.
Внаслідок тривалої роботи очей на близькій відстані із сучасними пристроями, а також дії несприятливих факторів зовнішнього середовища виникає синдром зорової втоми. Його ознаки відомі, мабуть, усім: почервоніння, біль в очах, у скронях, світлобоязнь, дрібні деталі розпливаються. Найчастіше такі симптоми зустрічаються у школярів та студентів, осіб, робота яких пов’язана з комп’ютером, а також у людей віком понад 40 років.
Сьогодні проблеми зі здоров’ям, пов’язані із підвищеним зоровим навантаженням, є одними з найактуальніших, оскільки демографічні та технологічні тенденції сприяють їх поширенню серед населення. Встановлено, що порушення роботи зорового аналізатора викликає ланцюгову реакцію у вигляді захворювань інших органів та систем: нервової, серцево-судинної, травної.
Механізм розвитку зорової втоми досить складний, але можна виділити кілька складових. На першому місці – втома внутрішньо-очних та зовнішніх м’язів ока, які відповідають за правильне фокусування ока при тривалому навантаженні. Друге – біохімічні порушення у сітківці, які виникають при тривалих навантаженнях і пов’язані з недостатнім вмістом антиоксидантів. І останній, але не менш важливий вплив на зорове сприйняття мають психоемоційні порушення, які погіршують сприйняття і зменшують концентрацію уваги, знижують активність центральних мозкових структур.
До факторів, які порушують роботу зорового аналізатора, відносять також неправильне коректування зору, різкі зміни освітлення, низьке освітлення, неякісний текст, тривалу монотонну робота, підвищений рівень шуму, загальну перевтому та нервове перенапруження.
Допоможуть вітаміни
Більшість із нас стикалась із проблемою зниження гостроти зору після тривалої копіткої роботи. Для профілактики порушень зору при тривалих навантаженнях офтальмологи рекомендують приймати препарати із антиоксидантною та метаболічною активністю.
Основним вітаміном, який регулює роботу зорового апарату та проявляє антиоксидантну дію і захищає клітини сітківки від пошкоджень, є вітамін А. У великих кількостях провітамін А (каротин) міститься в більшості оранжевих овочів і фруктів. Специфічні каротиноїди (лютеїн і зеаксантин) містяться у жовтій плямі сітківки ока і захищають ЇЇ від окислювального та світлового пошкодження.
Рибофлавін (вітамін В2) підвищує постачання кисню до клітин сітківки, передає нервовий імпульс від сітківки ока до кори головного мозку. Вітамін В6 (піридоксин) регулює скорочення м’язів ока, аскорбінова кислота (вітамін С) – антиоксидант, захищає клітини від ушкоджувальної дії.
Встановлено: якщо рибофлавін надходить в організм у недостатній кількості, стають ламкими капіляри сітківки, червоніють очі. Гіповітаміноз піридоксину та аскорбінової кислоти призводить до швидкої втоми очних м’язів. Для роботи зорового апарату необхідні також макро та мікроелементи (цинк, калій, мідь), які є компонентами ферментів-метапоензимів.
Короткозорим очам потрібний також кальцій, який не дає можливості «розтягуватися» сполучним тканинам ока, тобто запобігає розвитку короткозорості.
До складу таблетованих засобів для поліпшення зору найчастіше входять вітаміни А, Е, С, каротиноїди (лютеїн, зеаксантин), а також мікроелементи (цинк, мідь, селен). Деякі з них містять екстракти лікарських рослин (чорниця, очанка, виноград, гінкго).
Справедливо вважається, що наймогутнішими природними очними засобами є чорниці і морква.
Окремою групою виділяють очні краплі з тіатриазоліном, які при тривалому застосуванні поліпшують обмінні процеси у сітківці. Також в асортименті сучасних аптечних закладів є краплі та очні гелі з гіпромелозою та гіалуроновою кислотою, які мають хімічну структуру, молекулярну масу та реологічні властивості, подібні до муцину, що входить до складу людських сліз.
Для зменшення зорової втоми рекомендовано також коректувати оптичні дефекти, які з’являються уже через 2 години напруженої зорової роботи. Для їх профілактики необхідно часто робити перерву, щоб зняти зорову напругу, проводити комплекси гімнастики і самомасажу.
Що їсти, щоби зберегти зір
Харчування, згідно з приказкою, є матір’ю будь-якої хвороби. Аналогічно і зворотне: правильне харчування допомагає полегшити перебіг хвороби або навіть запобігти її розвитку. Коли мова йде про очі, наш головний інструмент сприйняття, про правильне повноцінне харчування треба пам’ятати в першу чергу.
Для поліпшення зору необхідно вживати продукти, які містять:
– каротиноїди – салат, моркву, гарбуз, петрушку;
– вітаміни групи В – молоко, горіхи, рибу;
– вітамін С – чорниці, апельсини, смородину;
– мідь калій та цинк, що теж сприяють поліпшенню зору, можна отримати з картоплі, яблук, абрикосів, персиків;
– кальцієвмісними продуктами є капуста, зелений салат і сир.
Н. Данилишин,
викладач фармацевтичних
дисциплін Чортківського
державного медичного коледжу.