4 квітня – Всесвітній день моркви. Цікава інформація, саморобка, розмальовки для вчителів, батьків і допитливих дітлахів

Коли святкують день моркви?

4 квітня – дуже смачне та корисне свято для всіх поціновувачів свіжих овочів, яке називається Всесвітнім днем моркви.

Цікава поробка “Зайчик і морквина”

Розмальовки – морква

Натисніть на розмальовку, яка сподобалась, щоб переглянути в повному розмірі чи зберегти. Зображення відкриється в новій вкладці.

Розмальовки створені за допомогою штучного інтелекту на https://www.bing.com/

Звідки прийшла до нас морква?

Помаранчева морква, до якої ми звикли, не завжди була такою. Її батьківщиною вважається Афганістан. Раніше вона була фіолетовою і не мала настільки вираженого смаку.

Про існування моркви дізналися понад 4000 років тому. Тоді її вирощували не заради коренеплоду. У той час використовували тільки соковите бадилля і насіння.

У XVII столітті в результаті селекції з’явилася та морквина, яка нам звична. Моркву вважали овочем здоров’я і процвітання. Жінки навіть прикрашали її бадиллям свої капелюхи, а в Португалії придумали готувати з коренеплоду джем.

Існує більше ніж 60 сортів моркви різних кольорів — оранжевого, червоного, чорного, жовтого, білого і фіолетового.

Пам’ятники моркві

У турецькому місті Бейпазари встановлено пам’ятник моркви. Він символізує, що в цій місцевості виробляють насіння всім відомого коренеплоду.

Дерев’яний пам’ятник у вигляді надкусаної морквини спорудили в Канаді. Його відкриття приурочили до завершення будівництва доріг.

Також “велика морква” є в Новій Зеландії, США, Єгипті та на Філіппінах.

Морква — це фрукт?

В Україна морква – овоч. Але в більшості країн Європи вона вважається фруктом.

З 1991 року морква вважається фруктом в Європі. Вся справа в законодавстві, яке вирішили не міняти. У Португалії виготовляється смачне варення з моркви. За європейськими законами варення можна виробляти тільки з фруктів. Тому в Європі тепер морква — фрукт.

Користь моркви

У 100 грамах моркви міститься:

  • калорійність — 35 ккал;
  • білки — 1,3 г;
  • жири — 0,1 г;
  • вуглеводи — 6,9 г.

Морква є багатим джерелом вітамінів і мікроелементів.

Вміст корисних речовин

В овочі міститься каротин, який позитивно впливає на обмін речовин в організмі. При його нестачі можуть проявитися порушення — лупа, сухість шкіри, ламкість нігтів і волосся.

Покращує зір

Морква містить бета-каротин, який є попередником вітаміну А. Лютеїн, що знаходиться в овочі, відіграє важливу роль у зменшенні дегенерації жовтої плями і поліпшенні здоров’я очей. З цією метою можна включити моркву в звичний раціон. Овоч буде не зайвим в харчуванні будь-якої здорової людини. Але при цьому його значення в лікуванні хвороб очей перебільшено.

Допомагає відновитися після захворювань

Морквяний сік рекомендується в якості загальнозміцнювальний засіб і джерела вітамінів. Він допомагає швидкому відновленню після перенесених вірусних захворювань. Цьому сприяє наявність вітаміну C в коренеплоді.

Покращує роботу шлунково-кишкового тракту

Плід позитивно впливає на травлення. У моркві, як і в інших овочах, міститься клітковина, необхідна для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. Дієти зі стравами з коренеплоду можуть бути рекомендовані медиками в якості допоміжної терапії.

Добре впливає на судини

Регулярне вживання моркви позитивно впливає на серцево-судинну систему. Овоч сприяє зниженню рівня холестерину і покращує еластичність судин.

У моркві міститься калій. Він є судинорозширювальним засобом, допомагає знизити тиск.

Допомагає схуднути

Вживання моркви призводить до швидкого насичення. Відчуття голоду після приймання овоча в їжу не виникає кілька наступних годин. В результаті людина з’їдає менше їжі. Калорійність добового раціону знижується.

Підвищує міцність кісток

У коренеплоді міститься вітамін K2. Він відповідає за обмін речовин в кістковій тканині і запобігає вимиванню кальцію. В результаті знижується ризик появи остеопорозу. Особливо важливо це для літніх людей і жінок після менопаузи.

Знижує рівень стресу

Одне з корисних властивостей моркви — здатність заспокоювати нервову систему, запобігаючи її виснаження. Регулярне вживання в їжу коренеплоду знижує нервову напругу і підвищує стійкість до стресів.

Морквяний сік

Вітамінів в одній склянці морквяного соку міститься приблизно стільки, скільки в п’яти склянках нарізаної моркви.

В овочевих соках багато поживних речовин, але відсутня клітковина. Також в напоях великий вміст цукру. Наприклад, один стакан морквяного соку містить 2 г клітковини і 9 г цукру. Такий же обсяг нарізаної сирої моркви містить 3,5 г клітковини і 6 г цукру.

Поділіться з друзями:

  • Час читання:6 хв. читання

Цей запис має один коментар

  1. Ліна

    Дуже цікава інформація, а я зазвичай готую моркву за рецептом корисно та смачно!

Коментарі закриті.